Inloggen / Registreren

Hoe vervang ik een TL-buis?

Het vervangen van TL-buizen of TL-lampen is redelijk makkelijk. Toch kan dit proces soms erg traag verlopen. Bij het vervangen van een TL-buis moet je rekening houden met enkele factoren, bijvoorbeeld de lengte van de tl-buis of de hoogte waarop de tl-buis vervangen moet worden. In dit blog vertellen we je stap voor stap hoe je een TL-buis kunt vervangen.

Voordelen LED TL

Het grote voordeel van LED TL-buizen is het feit dat deze lampen veel minder energie verbruiken dan normale TL-buizen. Wist je dat je met een LED TL-buis maar liefst 50% energie kan besparen? Dit komt omdat deze buizen alleen naar beneden schijnen. Een normale TL-buis schijnt alle kanten op, waardoor er enorm veel stroom verloren gaat. Investeren in LED TL-buizen is dus een mooie, milieubewuste investering!

Ook gaan LED TL-buizen veel langer mee. De levensduur tussen een normale TL-buis en een LED TL-buis is enorm: zo gaan LED TL-buizen gemiddeld 50.000 uur mee, terwijl een normale TL-buis goed is voor ongeveer 10.000 branduren. Daarnaast zijn LED TL-buizen veel sterker en flikkeren niet.

Nadelen LED TL

Een nadeel van LED TL-buizen is de prijs. Ben je van plan om LED TL-buizen aan te schaffen? Dan zul je helaas wat dieper in de buidel moeten tasten. Vooral als je van plan om een grote ruimte te voorzien van deze lampen kan dit flink wat geld kosten. Daarentegen is het zeker de moeite waard om hierin te investeren. Door de lange levensduur van deze LED TL-buizen is de investering snel terugverdiend en bespaar je uiteindelijk geld!

TL vervangen door LED met starter

Is het tijd voor verandering en ben je van plan om je oude TL-buizen te vervangen door LED TL-buizen? Dan is het belangrijk om te checken of het armatuur wel of geen starter heeft. TL-buizen met starters zijn op verschillende manieren te herkennen. De starter is te herkennen doordat de TL-buis even heel kort flikkert, wanneer deze wordt ingeschakeld. Voordat je van plan bent om iets te vervangen, is het erg belangrijk om de stroom uit te schakelen. Klaar om de LED TL in het armatuur te plaatsen? Dan moet je de starter vervangen door een LED-starter. Dit doe je als volgt:

  1. Zorg dat de stroom uitgeschakeld is.
  2. Verwijder de TL-buis uit het armatuur door deze een kwartslag te draaien
  3. Verwijder de starter uit het armatuur door deze een kwartslag te draaien
  4. Plaats de LED-starter op dezelfde plek als de TL-starter.
  5. Plaats de LED-buis op dezelfde plek als de TL-buis. Voel of de lamp juist geplaatst is door er lichtjes aan te trekken

TL-buis vervangen door LED zonder starter

Heb je een TL-armatuur zonder starter? Dan zul je wat moeten aanpassen aan het armatuur. Doe je dit niet dan kan de lamp gaan flikkeren. Uiteraard is het weer erg belangrijk dat je de stroom uitschakelt. Een TL vervangen door LED zonder starter doe je als volgt:

  1. Schakel de stroom uit.
  2. Verwijder de TL-buis uit het armatuur door deze een kwartslag te draaien.
  3. Open het armatuur
  4. Verwijder het voorschakelapparaat en sluit de nuldraad en de fasedraad aan op het voetje van de LED TL-buis. Plaats de LED TL-buis vervolgens in het armatuur met het power voetje aan de kant van de stroomtoevoer.

Heb je nog vragen of wil je passend advies over LED-TL? Laat het ons dan gerust weten!