Inloggen / Registreren

Wat zijn IP-waarden?

Vocht en elektriciteit: een gevaarlijke combinatie. Daarom is het belangrijk om te weten welke lampen wel/niet geschikt zijn in ruimtes waar je te maken hebt met vocht, water of stof. Een IP-waarde helpt je hiermee! IP staat voor International Protection of Ingress Protection. Dit betekent letterlijk: bescherming tegen indringen.

Hoe werk een IP-codering?

Een IP-waarde bestaat altijd uit de afkorting IP, gevolgd door twee cijfers: het eerste cijfer staat voor de bescherming tegen vaste voorwerpen zoals takken of zand en het tweede cijfer geeft de bescherming weer tegen vloeibare voorwerpen zoals vocht. Hoe hoger de IP-waarde, hoe hoger de bescherming. Makkelijk te onthouden, toch?

IP-waarden voor badkamerverlichting

Een badkamer kun je opsplitsen in vier verschillende zones, afhankelijk van de hoeveelheid vocht zich er bevindt:

IP-waarden voor buitenverlichting

Ook buitenverlichting is voorzien van IP-waarden. Buitenverlichting met IP-44 is geschikt om onbeschermd in de tuin te plaatsen. Buitenlampen met deze IP-waarde zijn getest op waterdichtheid en kunnen een hoeveelheid water aan van 10 liter per minuut. Echter zijn er ook buitenlampen met een IP-waarde die lager dan 44 is. Dit zijn lampen die bijvoorbeeld aan de onderkant open zijn. Echter is deze verlichting wel beschermd tegen regen en kunnen soms ook onbeschermd in de tuin worden geplaatst. Daarnaast zijn er ook nog buitenlampen die in het plafond worden bevestigd, denk aan hanglampen voor onder een overkapping. Deze verlichting heeft meestal een IP-waarde van 23. Dit houdt in dat deze lampen spatdicht zijn.

Twijfel je over welke buitenverlichting het meest geschikt is voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!

Welke IP-waarde heeft u nodig?

Zoals eerder uitgelegd bestaat een IP-waarde uit twee cijfers. Hoe lager het cijfer, hoe minder bescherming. Hoe hoger het cijfer, hoe meer bescherming. De bescherming tegen aanrakingen en stof gaat tot en met 6 en de beschermingsgraad tegen vocht en water gaat tot 9. Zo is verlichting met een IP-waarde van 54 geschikt voor in een magazijn of op plekken waar het vaak stoffig is. Verlichting met een IP-waarde van 65 is volledig beschermd tegen stof en is ook nog eens erg goed beschermd tegen water. Ideaal voor bedrijfshallen, maar ook in badkamers en keukens.

Op zoek naar de juiste verlichting? Bekijk snel onze Waterproof Light Configurator of bekijk ons gehele aanbod!