Inloggen / Registreren
Waterproof Lights cricel
Toepassingen

Verlichting voedselindustrie

De juiste verlichting voor de voedselindustrie

Verlichting is erg belangrijk. Ook in de voedselindustrie. Het belangrijkste doel van deze verlichting is het voorkomen van bederf, bacteriegroei en besmetting van voedsel. Om de voedselveiligheid te verbeteren wordt er gebruik gemaakt van apparaten voor het wassen en ontsmetten van voedsel. De zichtbaarheid van verlichting in de voedselindustrie is misschien minder zichtbaar, maar erg belangrijk voor de verbetering van de voedselveiligheid.

HACCP normering voor LED verlichting

Er zijn strenge eisen als het gaat om verlichting in de voedselindustrie. Dat is maar goed ook: veilig voedsel is belangrijk. Zonder goede verlichting zou voedsel sneller kunnen bederven of zouden er voedselbacteriën kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen zijn zogenaamde HACCP eisen opgesteld. HACCP staat voor Hazard Analysis Criticial Control Points. Dit is een analyse van kritische punten waar de aandacht extra op moet worden gevestigd in productie- of opslaghallen bij eventuele gevaren voor de voedselveiligheid. Er zijn drie soorten gevaren welke in een product aanwezig kunnen zijn en daardoor de veiligheid in gevaar kan brengen, namelijk:

  • Bacteriën, virussen en schimmels
  • Giftige stoffen uit schimmels en bestrijdingsmiddelen
  • Houtdeeltjes, scherpe metaaldeeltjes en/of glas

Armaturen die stootvast, splintervrij en eenvoudig te reinigen zijn, zijn geschikt voor de voedselindustrie.

Energie-efficiëntie met LED-armatuur

Er zitten enorm veel voordelen aan LED verlichting. Zo behoren energie-efficiëntie en levensduur tot deze voordelen. Zo zit een gloeilamp op ongeveer 10 lumen per watt. Dit is relatief weinig. Goede verlichting kan 150 lumen per watt halen. Daarnaast is de levensduur van LED verlichting ook erg belangrijk. Ook kan een LED lamp makkelijk worden gedimd, heeft geen last van in -en uitschakeleffecten en een LED lamp kan gericht worden. LED verlichting is helaas niet goedkoop. Mocht u van plan zijn om LED verlichting aan te schaffen? Houdt er dan rekening mee dat de terugverdientijd vaak langer is dan voor andere alternatieven.

Waterdichte LED-armaturen

Waterdichte verlichting is zeer belangrijk in de voedselindustrie. Wij raden waterdichte armaturen van Waterprooflights aan. Deze zijn perfect geschikt voor de voedselindustrie. Daarnaast zijn de armaturen IP69K, waardoor ze heel makkelijk zijn af te spuiten. Tot slot is de kap van deze armatuur gemaakt van duurzaam polycarbonaat en RVS316. Mocht u besluiten om deze waterdichte LED armaturen aan te schaffen, dan raden wij u aan om deze lampen tot ongeveer 6 meter hoogte te gebruiken. Is uw pand hoger dan 6 meter? Dan is LED High Bay verlichting ideaal om te gebruiken als verlichting voor de voedselindustrie. Deze High Bay verlichting geeft ontzettend veel licht, waardoor u een kleiner aantal van deze lampen nodig hebt. Dat scheelt weer geld!

Armatuurkiezen met de Light Configurator

Op zoek naar verlichting voor uw bedrijf? Met onze Light Configurator is het mogelijk om zelf een Waterprooflight te configureren en vraagt u direct een vrijblijvende offerte aan. Meer informatie vindt u hier.

Andere toepassingen

Industriële sector

Distributiecentra

Agrarische sector

Zwembaden

Wasstraten

Meer over andere toepassingen